Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

SMACZNIE I ZDROWO - słówko o szpinaku

KULINARIA | 27/02/2007 | Jan Kot

Większość z nas ma niemiłe wspomnienia z nim związane: „koszmar” z dzieciństwa. I trudno się dziwić. Rozgotowany i zagęszczony mąką jest nieapetyczny i prawie pozbawiony jakichkolwiek wartości.

Tymczasem najlepszy i najbardziej wartościowy szpinak to krótko uduszony na maśle z dodatkiem czosnku i mleka. Taki nie tylko dobrze smakuje ale również dostarcza beta karotenu, witaminy C, witaminy E, cynku (silne przeciwutleniacze), a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Medycyna zaleca jedzenie szpinaku m.in. przy nadciśnieniu tętniczym, anemii i zaparciach.

Tarta ze szpinakiem (na 2 krążki)

Ciasto:
30 dkg mąki krupczatki
20 dkg masła (zimnego!)
4 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
po 1 łyżeczce : soli, suszonej słodkiej papryki, oregano, majeranku, tymianku, bazylii kilka (2-3szt.) zmiażdżonych ząbków czosnku.

Farsz:
2 paczki mrożonego szpinaku
2 jajka
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
1⁄4 szkl. mleka
ewentualnie tarty żółty ser (najlepiej typu ementaler)
sól do smaku

Siekamy mąkę z masłem i wszystkimi przyprawami. Dodajemy żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy. Gładkie, wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy okrągły placek i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (nawet 2 godz.)

W tym czasie sporządzamy farsz.

Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiary wody, odgrzewamy na patelni dodając sól, czosnek i mleko. Gorący szpinak zdejmujemy z gazu.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy każdy placek do wielkości formy (duża tortownica) z niewielkim zapasem na rant (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku (200-250*C) każdy krążek około 15-20 min.(uwaga! należy sprawdzać czy ciasto się zarumienia – jeśli tak - jest gotowe!)

Ciepły szpinak mieszamy z jajkami i wykładamy na gorące lub zimne ciasto. Ewentualnie posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego!

P.S. Tartę można podać z kleksem kwaśnej śmietanki, ale ja proponuję pyszny sos czosnkowokoperkowy (niskokaloryczny!) SAMCZNEGO!


Autorką przepisu jest Emilia Słociak – dyplomowany dietetyk, doktorantka SGGW.
Źródło: Biuletyn Zboru W-wa Centrum

MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2009 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.