Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

Adwentyści żyją dłużej i zdrowiej

AKTUALNOŚCI ZE ŚWIATA | 30/06/2011 | jk

Ludzie stale próbują poznać sekret długiego, szczęśliwego życia. Jako członkowie Kościoła, który od dawna podkreśla, że zdrowie fizyczne stanowi ważny element zdrowia duchowego, jesteśmy właśnie tymi ludźmi, którzy mogą odpowiedzieć na pytanie, jak żyć długo i szczęśliwie.

Taki właśnie cel przyświeca Badaniom Zdrowia Adwentystów, prowadzonym na Loma Linda University. Pierwszej serii badań, zrealizowanej w latach 1976-1988, poddano 34.000 kalifornijskich adwentystów. Ustalono, że pomiędzy stylem życia, chorobami i długowiecznością zachodzą silne powiązania.

Odkryliśmy, że kalifornijscy adwentyści żyją dłużej od pozostałych Kalifornijczyków: mężczyźni o 7,3 roku, kobiety o 4,4 roku. Okazało się też, że zwiększyć długość życia o około dwa lata może pięć prostych praktyk (co daje łącznie dziesięć lat więcej): dieta oparta o pokarmy roślinne, niepalenie, spożywanie orzechów kilka razy w tygodniu, regularne zażywanie ruchu i utrzymywanie prawidłowej wagi ciała.

Nasza druga, obszerniejsza seria badań, poświęcona głównie nowotworom, rozpoczęła się w 2002 r., a objęto nią niemal 100.000 osób w Ameryce Północnej. Nie mamy jeszcze wystarczająco danych, aby móc już dokonywać jednoznacznych analiz, ale kierujemy się wskazówkami, jakich nauczyliśmy się z poprzednich badań.

U adwentystów płci męskiej z Kalifornii prawdopodobnie występuje mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór o 40%, u adwentystek zaś o 25%.

Oto kilka rzeczy, które wiemy. Spożywanie mięsa wydaje się w wielu przypadkach zwiększać ryzyko wystąpienia najczęstszych nowotworów. Z drugiej strony spożywanie owoców, pomidorów i roślin strączkowych, m.in. soi, zdaje się chronić przed nowotworami. Nawet w przypadku rzadszych nowotworów, którym w większym stopniu przypisuje się związek z paleniem i piciem alkoholu, jadłospis może odgrywać znaczącą rolę w zmniejszeniu ryzyka zachorowania.

Trudne może być do udowodnienia powiązanie konkretnych pokarmów z niektórymi nowotworami, ale w jednym przypadku zależność wydaje się bardzo realna: chodzi o mięso i raka okrężnicy. Zauważyliśmy, że u adwentystów jedzących mięso ryzyko zachorowania na raka okrężnicy jest o mniej więcej 85% wyższe niż u adwentystów wegetarian.

Pierwsza seria naszych badań pokazała, że spożywanie roślin strączkowych może chronić przed rakiem okrężnicy, ale do potwierdzenia tego przypuszczenia potrzeba dalszych badań. Niewykluczone również, że spożywanie roślin strączkowych może poniekąd neutralizować negatywne skutki spożywania mięsa, jeżeli chodzi o raka okrężnicy, ale i to wymaga dokładniejszego zbadania.

Innym możliwym powiązaniem, które zaobserwowaliśmy, jest zależność między spożyciem mleka sojowego a rakiem prostaty. Nasze badania pokazały, że u mężczyzn, którzy codziennie pili mleko sojowe, ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty było o mniej więcej 30% niższe niż w przypadku tych, którzy wcale go nie pili. Inne badania wskazały ponadto, że przed chorobą tą może chronić jedzenie pomidorów, roślin strączkowych i suszonych owoców.

Odkryliśmy silne powiązanie między rakiem pęcherza a określonym stylem życia. U palaczy ryzyko jest prawie sześciokrotnie wyższe. Nawet u byłych palaczy ryzyko zachorowania na raka pęcherza jest przeszło dwa razy większe. Stwierdziliśmy też, że u adwentystów spożywających mięso ryzyko wystąpienia tej choroby jest dwukrotnie wyższe niż u adwentystów jaroszy.

Rak trzustki, znany z wyjątkowo niszczycielskich skutków, nie ma prawdopodobnie związku ze spożywaniem czy niespożywaniem produktów mięsnych, niewykluczone jednak, że pewną ochronę daje jedzenie roślin strączkowych, suszonych owoców, a może nawet wegetariańskich substytutów mięsa. To kolejna kwestia wymagająca dalszego zbadania.

W przypadku raka piersi istnieje wyraźny dowód, że aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zachorowania. W grupie badanych chorych osoby, które ćwiczyły najrzadziej, częściej zapadały na tę chorobę we wczesnym wieku.

Oprócz raka odkryliśmy też ciekawą zależność pomiędzy stanem układu krążenia a cukrzycą. W przypadku zawałów, poziomu lipidów we krwi, cukrzycy i nadciśnienia jarosze zyskują wyraźną przewagę, jeszcze wyraźniejszą zaś weganie.

Przede wszystkim jednak adwentyści wegetarianie są szczuplejsi. Przeciętna adwentystka stosująca dietę lakto-owo-wegetariańską waży 8,5 kg mniej niż niewegetarianka, a weganka – 15,5 kg niż kobieta spożywająca mięso. Mężczyźni ważą mniej odpowiednio: 7 kg i 14,5 kg.

Nadwaga może mieć więc wyraźny wpływ na ogólny stan zdrowia. W narodzie z epidemią otyłości kwestia ta powinna być może wpłynąć na lekarzy, aby zalecali dietę opartą o produkty roślinne.

Nie będzie novum stwierdzenie, że jadłospis może wpłynąć na choroby układu krążenia, ale zaskoczeniem już może być stopień tego wpływu.

Mężczyźni adwentyści jedzący mięso – mniej więcej dwa razy częściej umierają na atak serca niż ich wegetariańscy rówieśnicy. Jeszcze bardziej widoczna jest ta różnica w przypadku kobiet, ale zmniejsza się, gdy są w podeszłym wieku.

Nie jest też bez znaczenia to, jakie pokarmy roślinne się spożywa. Jako pierwsi badacze zauważyliśmy, że jedzenie co najmniej pięć razy tygodniowo niewielkich ilości orzechów zmniejsza o połowę ryzyko zawału. Podobnie jak inni naukowcy, zaobserwowaliśmy, że przed chorobami serca chroni też spożywanie pokarmów pełnoziarnistych: u amatorów chleba razowego ryzyko zawału jest o mniej więcej 50% mniejsze niż u osób jedzących biały chleb.

Wreszcie ostatnia sprawa: śmierć. Śmierć jest nieunikniona i adwentyści umierają z tych samych przyczyn co inni, lecz żyją dłużej. Niektórzy myślą, że te dodatkowe lata okupione są bylejakością. Pytają: „Po co dłużej żyć?”. My jednak zmierzyliśmy również jakość życia w powiązaniu ze zdrowiem psychofizycznym: praktycznie w każdym wieku adwentyści wypadają lepiej.

Badania Zdrowia Adwentystów nigdy nie zdobyłyby subwencji od Amerykańskiego Instytutu Zdrowia tylko po to, aby dać korzyść samym adwentystom. Naszym zdaniem doświadczenia adwentystów przyniosą pożytek wszystkim Amerykanom, a także, mamy nadzieję, całemu światu. Ale ponieważ nasza wiedza na temat zdrowia stale wzrasta, powinniśmy jako pierwsi w pełni wykorzystywać tę, którą obecnie dysponujemy, dając swoim życiem przykład innym.


© Gary Fraser/Adventist News Network
Tłum. Paweł Jarosław Kamiński dla www.adwentysci.waw.pl

Doktor Gary Fraser (na zdjęciu powyżej) jest kierownikiem Badań Zdrowia Adwentystów, profesorem nauk medycznych i profesorem epidemiologii na Loma Linda University.





Dodaj swój komentarz...


MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2012 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.