Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

ESMS-y o diecie: Ostrożnie z solą!

ZDROWIE | 01/04/2007 | Jan Kot

Od dawna już zaobserwowano, iż nadmierne spożywanie soli w posiłkach może źle wpływać na nasze zdrowie. Dotychczas najdokładniej poznano jej niekorzystny wpływ na występowanie nadciśnienia tętniczego. W Polsce zjada się przeciętnie od 10-15 g soli dziennie, ale niektórzy potrafią konsumować nawet ponad 30 g. Jest to o wiele więcej niż potrzeba nam do życia.

1 gram soli kuchennej na dobę w zupełności wystarcza, natomiast podczas wytężonej pracy fizycznej, przy dużym upale organizm potrzebuje około 5 g dziennie. Pamiętaj, aby nigdy nie przekraczać tej ilości, a zwłaszcza jeśli masz nadciśnienie tętnicze !. Firmy produkujące żywność, często nie podają na opakowaniach zawartości soli w swoich produktach, ale zdarza się , że wyszczególniona jest ilość sodu (symbol chemiczny - Na). Jak praktycznie skorzystać z tej informacji?

Sól kuchenna to związek chemiczny o nazwie chlorek sodu (wzór chemiczny - NaCl). 1 gram NaCl = 0.4g sodu + 0.6g chloru. Stosując prostą arytmetykę można wyliczyć, że 1 łyżeczka soli kuchennej (ok. 5g) to 2 g sodu. I to właśnie jest ilość, jaką maksymalnie możemy spożyć w ciągu doby. Trzeba jednak wyraźnie podkreślić, że chodzi tu nie tylko o sól, którą osobiście łyżeczką wsypujemy do naszych potraw. Pamiętać bowiem należy, że spożywamy ją także w gotowych produktach, które często zawierają tak znaczne ilości sodu, że nawet nie używając bezpośrednio soli w kuchni, już najczęściej przekraczamy jej dopuszczalne spożycie. Dla przykładu : 1 kromka chleba pełnoziarnistego (skądinąd bardzo zdrowego pieczywa) zawiera 0.5g soli kuchennej (a więc 6 kromek = 3g NaCl, a do tego dodajmy jeszcze znaczną ilość soli zawartą w smakowitych „dodatkach” takich jak ser żółty, pasztet, wędlina itp.). 250 g zupy pomidorowej z puszki ma w sobie 1g sodu!

Dla porównania taka ilość tego pierwiastka zawarta jest w 13 kg świeżych pomidorów! Tak więc najpewniejszym sposobem na to, aby unikać wprowadzania do swojego organizmu nadmiaru sodu, jest dieta składająca się z owoców, świeżo przygotowywanych potraw, warzyw i złota zasada : wykreśl solniczkę z wyposażenia swojej kuchni ! Jedzenie dużej ilości soli jest po prostu złym przyzwyczajeniem, żeby nie powiedzieć nałogiem. Ale z pewnością można temu zaradzić. Jeżeli przetrzymasz pierwsze 2 tygodnie na diecie „mniej” słonej (sól zastąp np. przyprawami ziołowymi), to nawet nie zauważysz, że będą Ci one smakowały równie dobrze jak dotychczas, a za kolejnych kilka tygodni tak dalece przyzwyczaisz się do nowego smaku, że mocno osolone potrawy będą zwyczajnie niesmaczne.

Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych w Japonii, opublikowane przez „British Journal of Cancer” donoszą, że spożywanie zbyt słonych pokarmów zwiększa także ryzyko raka żołądka. Zespół Dr Shoichro Tsugane z Narodowego Centrum Raka w Kashiwe, przebadał grupę 40 tysięcy tzw.”zdrowych” osób w wieku między 40 a 60 rokiem życia. Wszyscy uczestnicy wypełniali ankiety na temat swoich nawyków żywieniowych. Badanie prowadzono przez 12 lat. Na miejsce badań wybrano Japonię, ponieważ właśnie w tym kraju rak żołądka jest ciągle jednym z najczęściej występujących nowotworów. Fakt ten skłonił naukowców do podejrzeń, iż może mieć to związek z dietą, a przede wszystkim ze spożywaniem tradycyjnych japońskich potraw – wędzonych, marynowanych o dużej zawartości soli (bogatych w sód i ubogich w witaminę C).

Przypuszczenia okazały się słuszne. Udowodniono że osoby, których dieta zawierała dużo słonych pokarmów, miały znacząco wyższe ryzyko rozwoju raka żołądka, niż osoby o odmiennych upodobaniach smakowych. Zależność ta była szczególnie wyraźna u mężczyzn, zwłaszcza palących papierosy i nie lubiących warzyw i owoców. Zdaniem autorów, ostatnie wyniki dowodzą, że ograniczone spożycie soli (max.5 g dziennie), powinno być jedną z praktycznych metod prewencji raka żołądka.

dietetyk Emilia Słociak & lek. med. Mariusz Słociak
© www.adwentysci.waw.pl

MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2012 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.