Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

ESMS-y o diecie: Zielona herbata

DIETA | 15/03/2007 | Jan Kot

Spośród różnych rodzajów herbat, herbata zielona zasługuje na szczególną uwagę. Istotny jest tutaj fakt, iż herbaty zielone w czasie obróbki, nie są poddawane procesowi fermentacji, podczas której m.in. aktywizowana jest kofeina ( w herbatach występuje pod nazwą teina ). Na marginesie warto podkreślić, że przeciętna herbata czarna zawiera 3-5% kofeiny ( teiny ), tj. prawie 2-3 krotnie więcej niż kawa.

Herbata zielona zawiera znaczne ilości związków polifenolowych i garbników (m.in. taninę ), które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm. Zielona herbata odznacza się silnym działaniem bakteriobójczym i bakteriostatycznym.

Działa pozytywnie na układ pokarmowy ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów, z dobrym skutkiem oddziałuje na nerki i drogi moczowe oraz sprzyja akumulowaniu się w organizmie witaminy C. Znany jest także jej korzystny wpływ na układ krwiotwórczy, sercowo-naczyniowy, oddechowy i nerwowy. Doskonale aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Stwierdzono także, że mocny napar z zielonej herbaty spożywany systematycznie, pomaga przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Substancje polifenolowe zawarte w herbacie zielonej charakteryzują się ponadto aktywnością przeciw miażdżycową i przeciwnowotworową. Jednak, aby w pełni wykorzystać jej właściwości lecznicze i wydobyć z niej miły aromat, należy pamiętać o tym, by nie zalewać herbaty zielonej wrzątkiem !, ale wodą o temp. około 70 stopni Celsjusza i przykryć naczynie na 5-8 minut.

Smacznego !

Emilia & Mariusz Słociak

MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2009 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.