Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

ESMS-y o diecie: CYNAMON

DIETA | 10/11/2006 | admin

Cynamon od dawna jest powszechnie znaną i stosowaną przez nas przyprawą kuchenną. Rośliną macierzystą, z której jest on uzyskiwany, są drzewa cynamonowe rosnące w Azji i na wyspach Oceanu Indyjskiego.

Jego miałka forma, którą kupujemy w torebkach, otrzymywana jest poprzez wysuszenie i sproszkowanie kory zdjętej z rózg cynamonowca. O kulinarnych walorach cynamonu wiadomo już sporo, natomiast ostatnio jak donosi czasopismo naukowe „Diabetes Care”, Dr Richard Anderson i jego współpracownicy z Centrum Badań Żywienia Człowieka w Stanach Zjednoczonych wykazali, iż cynamon korzystnie działa na chorych z cukrzycą typu II.

Badanie polegało między innymi na tym, że licznej reprezentatywnej grupie osób chorych na cukrzycę typu 2, codziennie po posiłkach podawano 11g sproszkowanego cynamonu. Po kilku tygodniach zaobserwowano, że stężenie cukru we krwi obniżyło się w sposób znamienny w stosunku do grupy kontrolnej. Gdy jednak przestawali jeść cynamon, poziom glukozy ponownie stopniowo podwyższał się. Przy okazji zaobserwowano również, że jedzenie cynamonu zmniejszało poziom cholesterolu w krwi oraz neutralizowało szkodliwe działanie tzw. wolnych rodników.

Naukowcy po wnikliwych badaniach rozszyfrowali, że za korzystne właściwości cynamonu odpowiedzialna jest zawarta w nim złożona substancja chemiczna o skrócie MHCP. W swoim działaniu naśladuje ona insulinę, ale przede wszystkim uaktywnia i pobudza do działania specjalne receptory insulinowe, których właśnie upośledzone działanie jest podstawą patologii cukrzycy typu 2. Przy okazji warto wiedzieć, iż wrażliwość na insulinę mogą tracić nawet zdrowi z pozoru ludzie, zwłaszcza którzy skończyli 30 lat i prowadzą siedzący tryb życia.

Naukowcy reasumując swoje odkrycie, nie polecają bynajmniej zwiększania spożycia cynamonowych bułek, czy codziennego zajadania się szarlotką (gdyż zawierają jednocześnie zbyt dużo tłuszczu), ale zalecają dodawanie cynamonu do wielu zwykłych produktów. Uczeni zaobserwowali jego korzystne właściwości nawet po zanurzeniu laski cynamonu w herbacie.

Wyniki badań uzyskane w Stanach Zjednoczonych być może narazie nie mają istotnego praktycznego aspektu, ponieważ nie jest łatwo spożywać 11g cynamonu dziennie. Badacze mają jednak nadzieję, że już niedługo zostanie opracowana technologia produkcji specjalnych preparatów cynamonowych (tabletki, kapsułki itp.).

Emilia & Mariusz Słociak
Źródło: Biuletyn Zboru W-wa Centrum

MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2009 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.