Kościół Adwentystów Dnia Siódmego
www.adwentysci.waw.pl

ESMS-y o diecie: AWOKADO

DIETA | 10/11/2006 | admin

Owoc Awokado – pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i Meksyku, a do Europy został przywieziony przez Hiszpanów w 1653 roku. Obecnie jest uprawiany prawie we wszystkich regionach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. Zielonkawobiały lub kremowy miąższ zdecydowanie wyróżnia go spośród wszystkich innych owoców.

W niektórych krajach awokado jest nazywane „owocem maślanym”. Nazwę tę zawdzięcza wyjątkowo dużej zawartości tłuszczów dochodzącej do 30%. Są to łatwo przyswajalne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) charakteryzujące się bardzo wysoką aktywnością biologiczną – m.in. posiadają silne właściwości antyutleniające i przeciwnowotworowe. Awokado jest też bogatym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, H, żelaza i potasu. W związku z dużą zawartością tłuszczów, stanowi pokaźny „zastrzyk” energetyczny. Natomiast ciekawostką może być fakt, że prawie zupełnie pozbawiony jest cukrów, co z kolei jest szczególnie cenione przez chorych na cukrzycę.

Awokado polecane jest osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie tętnicze, nieżyt żołądka związany ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Skutecznie też działa przy lekkich zatruciach pokarmowych, hipercholesterolemii, wskazany jest również dla osób z chorobami układu krążenia ze względu na znaczną zawartość NNKT.

Charakterystyczna konsystencja miąższu awokado sprawia, że najczęściej używa się go do sporządzania przeróżnych past i sałatek lub jako „plaster sera” na kromkę chleba. W Polsce niestety, awokado jest dość mało popularne, a szkoda, bo niewątpliwie należy do owoców o bardzo dużej wartości dietetycznej.

Przykładowy przepis na pastę z awokado i twarożku

Składniki:
2 miękkie awokado
opakowanie (200g) serka wiejskiego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
obrane ze skórki awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką pietruszki i czerwona papryką. Tak sporządzoną pastą możemy z powodzeniem smarować kanapki.

Emilia & Mariusz Słociak
Źródło: Biuletyn Zboru W-wa Centrum

MEDIA







REKLAMA




REKLAMA




ADRA DLA DZIECI




(c) 2006-2009 Adventist Warsaw Media Group - Niniejszy serwis jest niedochodową i wolontaryjną działalnością członków zboru Warszawa-Centrum.